Uznemiravanje, uvrede i govor mržnje na osnovu vjere sve češće postaju predmetom rada tijela za suzbijanje diskriminacije. Upravo zato, ova tema odabrana je za seminar u organizaciji EQUINET-a, na kojem su, uz savjetnice pučke pravobraniteljice, sudjelovali predstavnici institucija za jednakost i ljudska prava iz Velike Britanije, Belgije, Norveške, Slovačke, Sjeverne Irske, te OSCE-a, Europske mreže protiv rasizma (ENAR), Europske mreže vjere i vjerskog uvjerenja (EBORB), kao i nezavisni stručnjaci.

Tom prigodom, savjetnica pravobraniteljice okupljenim kolegama iz više zemalja predstavila je inicijativu za izmjenu propisa, potaknutu pritužbama koje je institucija zaprimila, te je navela opće stavove i predrasude na koje Ured nailazi u svakodnevnom radu. Kao primjer dobre prakse navela je postupanje po pritužbama povodom nemogućnosti korištenja fotografija na kojima je osoba prikazana s pokrivalom za glavu, na vozačkim dozvolama. U ovom je slučaju pučka pravobraniteljica Ministarstvu unutarnjih poslova preporučila dopuštanje korištenja navedenih fotografije, u situacijama kada se pokrivalo koristi iz vjerskih ili medicinskih razloga, što je MUP uvažio. Također, sudionicima seminara prezentirala je rezultate istraživanja javnog mnijenja o percepciji raširenosti diskriminacije u Hrvatskoj, koje je Ured proveo 2012. godine. Prema istraživanju, vjera odnosno vjerska pripadnost na trećem je mjestu učestalosti prema mišljenju građana, odmah nakon nacionalnog podrijetla te socijalnog podrijetla i imovnog statusa.

Nikolina Patalen EQUINET seminar o vjeri2Uz predavanje i iskustvima i praksi iz Hrvatske, savjetnica pučke pravobraniteljice vodila je i radionicu o doprinosu legislativnim promjenama.

Detaljne informacije sa seminara održanog u Londonu 9. i 10. studenog 2015. možete pronaći ovdje.