U sklopu događanja „Povezivanje lokalnih zajednica s institucijama EU-a u zaštiti EU vrijednosti“, u Medulinu se 14. svibnja 2024. održala panel rasprava o ulozi pravobraniteljskih institucija na kojoj je sudjelovala i zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja.

Tom prigodom zamjenica Kesonja pobliže je objasnila mandate institucije pučke pravobraniteljice te načine suradnje s organizacijama civilnog društva, istaknuvši pritom Savjet za ljudska prava i Mrežu anti-diskriminacijskih kontakt točaka pučke pravobraniteljice.

Pojasnila je i postupanje po pritužbama koje zaprimamo ili u predmetima otvorenim na vlastitu inicijativu, mjere koje izdajemo nakon provedenih ispitnih postupaka i utvrđenih povreda ljudskih prava, terenske obilaske te preporuke koje dajemo nadležnim institucijama i tijelima kroz Izvješće pučke pravobraniteljice, posebno istaknuvši poglavlje posvećeno braniteljima ljudskih prava.

Inače, ovo događanje dio je programa jačanja kapaciteta civilnog društva u sklopu programa Impact4Values kojeg provode CNVOS (Slovenija), Zaklada Slagalica i Zaklada Solidarna (Hrvatska) u obje zemlje, a uz zamjenicu Kesonju na njemu su sudjelovali i predstavnici posebnih pravobraniteljskih institucija i drugih organizacija civilnog društva.