Osobe s duševnim smetnjama jedna su od najranjivijih skupina našeg društva. Izloženi su predrasudama i poteškoćama u ostvarivanju svojih prava, o čemu svjedoče njihove pritužbe Uredu pučke pravobraniteljice, kao i informacije prikupljene u obilascima Nacionalnog preventivnog mehanizma. Posebno značajan uvid u stanje njihovih prava u psihijatrijskim ustanovama daje Posebno izvješće pučke pravobraniteljice iz 2014. godine, kao i redovita godišnja Izvješća.

Tako su se prošle godine osobe s duševnim smetnjama i članovi njihovih obitelji prituživali, primjerice, na prisilnu hospitalizaciju, provođenje pojedinih medicinskih postupaka bez slobodno dane suglasnosti te kršenja pojedinih prava osoba s duševnim smetnjama iz Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Stoga je nužno kontinuirano podsjećati kako i osobe s duševnim smetnjama uživaju zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama. Upravo s tim ciljem, u Hrvatskoj se svakog 6. lipnja obilježava Dan prava osoba s duševnim smetnjama.

Hrvatski sabor ovaj je dan ustanovio 2012. godine, a obilježava se na datum kada je 1880. godine usvojen Statut kraljevskog Zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu (današnja Klinika za psihijatriju Vrapče). To je ujedno i prvi dokument koji je na području današnje Hrvatske spominjao prava osoba s duševnim smetnjama za vrijeme boravka u psihijatrijskoj ustanovi.

Ove godine, stručna javnost ovaj je dan iskoristila za evaluaciju novog Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, koji je na snazi godinu dana. Na njemu je o primjeni zakona iz perspektive rada Ureda pučke pravobraniteljice govorio Mario Krešić, zamjenik pučke pravobraniteljice.

Simpozij su organizirali Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatsko društvo za forenzičku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, na sam Dan osoba s duševnim smetnjama, 6.lipnja 2016., u prostorijama HAZU-a.