Odlučna borba protiv diskriminacije nije moguća bez jačanja kapaciteta onih koji tu borbu predvode. Stoga je Vijeće Europe pripremilo prvi besplatni online tečaj u sklopu „HELP in the 28“, europskog programa namijenjenog edukaciji sudaca, tužitelja i odvjetnika o ljudskim pravima, pod nazivom „Borba protiv rasizma, ksenofobije, homofobije/transfobije“.

Ovaj oblik edukacije motiviran je rastom problema rasizma i ksenofobije, s kojima se suočava Europa uslijed izbjegličke krize. U isto vrijeme, LGBTI osobe i ranjive skupine društva i dalje su izloženi diskriminaciji i nasilju te su često isključeni iz društva. Prvi tečaj na interaktivan način daje pregled europskog antidiskriminacijskog zakonodavstva i velik broj slučajeva Europskog suda za ljudska prava i Suda EU te pregled odluka Odbora za socijalna prava (ECSR). Četiri modula – ključni koncepti, zakonodavni okvir, rasizam/ksenofobija, homofobija/transfobija – pokrivaju teme poput diskriminacije u području rada i zapošljavanja te zdravlja, zločina iz mržnje, govora mržnje, uznemiravanja i druge.

„HELP in the 28“ najveći je edukacijski projekt u EU o ljudskim pravima za pravne stručnjake, a u najvećoj mjeri financira ga EU. Prvom online tečaju možete pristupiti ovdje.