Koja je uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja nad djecom bila je tema istoimenog okruglog stola održanog 16. svibnja 2023. u Hrvatskom saboru na inicijativu Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

Na njemu je sudjelovala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, uz pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, predstavnike političkih stranaka i saborskih odbora, akademije i civilnog društva.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter pozdravila je održavanje sjednice na ovu temu, istaknuvši da je ključna nadležnost prije svega pravobraniteljice za djecu te razmatranje teme iz aspekta prava djeteta, ali i da treba razmatrati ulogu sustava te ulogu i poziciju stručnih djelatnika u ovim ustanovama te roditelja. Iz pozicije čelnice nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava i središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj dodatno je apostrofirala vezu između onoga što, uključujući u pogledu nasilja, kasnije vidimo u društvu, pri čemu je prevencija negativnih pojava u društvu najbolji put, a ona uključuje i ranu prevenciju, kroz odgojno-obrazovne ustanove.

Govoreći o ovoj temi, pučka pravobraniteljica je istaknula dvije komponente vezane za predškolski odgoj. Prije svega, njegovu dostupnost, pri čemu je nužno da on bude omogućen svoj djeci bez obzira u kojem dijelu Hrvatske žive, kao i da uvjeti za upis uvažavaju životne okolnosti različitih društvenih skupina, uključujući i onih u ranjivom položaju. Pri tom je važno vrtiće gledati ne samo kao mjesta boravka djece, već kao mjesta odgoja, obrazovanja, učenja, kao i integracije, a što je posebno važno za primjerice djecu Rome i migrante.

Druga komponenta odnosi se stoga na ono što odgojno-obrazovne ustanove pružaju djeci dok u njima borave što se tiče sadržaja, kakvi se preventivni programi u njima provode, koji su protokoli ukoliko dođe do slučaja nasilja među djecom, ali i kakvi su uvjeti osigurani za djecu odnosno uvjeti rada za djelatnike.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter osvrnula se i na istraživanje o diskriminaciji koje je naša institucija provela prošle godine, a koje ukazuje na porast predrasuda prema pripadnicima romske nacionalne manjine, kao i percepcije da su Romi najdiskriminiranija društvena skupina u Hrvatskoj. Isto tako, ukazala je i na dugogodišnji problem segregacije u obrazovnom sustavu kojem su najviše izloženi upravo djeca pripadnici romske nacionalne manjine.

I rezultati istraživanja o govoru mržnje među mladima na internetu koje je naša institucija provela 2019. pokazuju da je gotovo svaka druga mlada osoba imala osobno iskustvo s govorom mržnje ili mrzilačkim porukama, a gotovo svi su mu svjedočili na različitim internetskim platformama. Ono dodatno pokazuje i da je na ovim temama potrebno početi raditi što ranije u odnosu na svu djecu, kao i da je za kvalitetnu integraciju potrebno omogućiti sudjelovanje djece u odgojno-obrazovnim aktivnostima.

Za kraj je pravobraniteljica Šimonović Einwalter iznijela ključne točke važne na putu ostvarivanja ovih ciljeva – to da se:

  • svoj djeci omogući pohađanje vrtića, neovisno o socijalnom statusu roditelja, etnicitetu ili drugim čimbenicima;
  • rano prepoznaju i adekvatno adresiraju specifični problemi kod pojedine djece u samim vrtićima;
  • kroz rad s roditeljima stvori i održava kvalitetna veza između obitelji i samih odgojno-obrazovnih ustanova;
  • kroz učenje o jednakosti i ljudskim pravima na djeci primjeren način od najranije dobi sustavno radi na suzbijanju stereotipa i predrasuda te potiče nenasilno rješavanje sukoba;
  • osigura adekvatna reakcija institucija u slučajevima kada je potrebno zaštiti djecu žrtve nasilja.

Na kraju okruglog stola zaključeno je da je za učinkovitu prevenciju nasilja među djecom svakako potrebno provođenje programa rane prevencije u sustav ranog i predškolskog obrazovanja kroz koje će djeca učiti o empatiji, toleranciji, komunikacijskim vještinama i nenasilnom rješavanju sukoba, a itekako je važno  i adekvatno adresirati nasilje kada do njega. Uz to, važna je i edukacija roditelja i zaposlenih u svim odgojno-obrazovnim sustavima, a u svim vrtićima je potrebno i formirati mobilne timove stručnjaka svih profila.

Snimku cijelog okruglog stola možete pronaći ovdje.