U petak je u Vukovaru predstavljeno istraživanje potreba civilnih žrtava rata za 2013. godinu u izradi Documente, a koje upozorava na još uvijek nepoznat broj civilnih žrtava rata,  nepriznat status, nepriznatu patnju i prava te, za velik dio njih, izostanak bilo kakvog oblika obeštećenja.

Zamjenik pučke pravobraniteljice, Mario Krešić iznio je iskustvo Ureda u radu na pritužbama civilnih žrtava rata, istaknuvši nužnost adekvatnog prepoznavanja njihova statusa u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama te upozorivši na potrebu rješavanja problema parničnih troškova u postupcima za naknadu štete, te postupcima ovrha koji ih dodatno viktimiziraju. Skoro zakonsko rješenje njihova pitanja najavio je Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja, početkom rada radne skupine za izradu prijedloga novog zakona do kraja 2014. godine.

Različiti su načini stradavanja u ratu: žrtve usmrćenja, ranjavanja, terorističkih i diverzantskih djela, seksualnog zločina, osobe stradale od mina i dr., a o čemu su kroz vlastita iskustva i iskustva skupina stradalnika koje predstavljaju govorili: Iva Radić iz Vukovara, Slobodan Jakovljević, u ime udruge „Protiv zaborava“, Nurija Sefić, u ime „Hrvatske udruge stradalih zaposlenika Domovinskog rata“ te Jovica Brkić u ime „Pravde“ iz Bjelovara.

O reparaciji žrtava seksualnog nasilja, govorile su Teufika Ibrahimefendić iz udruge „Vive žene – Centar za rehabilitaciju i terapiju“ u Tuzli te Barbara Veličković u ime „Udruge za zaštitu žrtava i svjedoka“.