Dana 14.siječnja 2014. u hotelu Panorama u Zagrebu održan je skup, koji su organizirali Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć. Događaj je bio posvećen predstavljanju priručnika „Rješavanje potreba Roma u programskom razdoblju Strukturnih fondova od 2014. do 2020.” te inicijativi za sudjelovanje dionika u procesu javnih konzultacija o uključivanju potreba Roma u dokumente Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. – 2020. Savjetovanju je nazočio savjetnik pučke pravobraniteljice Aron Pecnik.

Skup su riječima dobrodošlice pozdravili mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predsjednik Romskog nacionalnog vijeća. O priručniku, njezinom sadržaju i primjeni govorio je Aleksa Đokić ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Aleksandra Pal iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, predstavila je Mjere za financiranje projekata prema tematskim ciljevima i fondovima Europske Unije u programskom razdoblju 2014. – 2020., a Sandra Pernar ispred Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske predstavila je Izvješće o provedenom savjetovanju s zainteresiranom javnošću o prioritetima financiranja iz strukturnih fondova u programskom razdoblju 2014. – 2020. za sektor civilnog društva. Milena Babić i Ljubomir Mikić iz Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar govorili su o iskustvima vukovarskih organizacija civilnog društva kroz projekte Europskih fondova, što je doprinijelo opširnoj raspravi o vrstama projekata i mogućim suradnjama kako bi se riješili gorući problemi romske manjine u Hrvatskoj.

Skupu su se također prisustvovali predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine, predstavnici županija sa velikim udiom Roma, predstavnici nevladinih udruga te stručnjaka i stručnjakinja koji se bave temama Roma u Hrvatskoj.