Dana 15.lipnja2023. zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić sudjelovala je na Tribini pod nazivom „Starije osobe zaslužuju poštovanje, a ne nasilje“ koju su organizirali Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije, povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba.

Prisutne su pozdravile gradonačelnica Čakovca gospođa Ljerka Cividini, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije gospođa Franciska Ćetković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije gospođa Sonja Tošić Grlač te voditeljica Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske županije gospođa Lidija Vinković i predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Vlatka Vincetić, koje su se ukratko osvrnule na problematiku nasilja nad starijim osobama i iznijele svoja iskustva u radu.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić istaknula je da su izvor naših podataka pritužbe starijih osoba, uključujući i korisnika domova za starije i nemoćne i članove njihovih obitelji, ali i pritužbe zaposlenika, organizacija civilnog društva, kao i istraživanja (akademska zajednica i OCD-i), podaci tijela državne uprave, te terenski rad: posjete ruralnim područjima i razgovori sa stanovnicima ovih područja i JLRS-a kao i obilasci domova za starije i nemoćne (obilascima domova za stare i nemoćne dobivamo izravan uvid u stanje ljudskih prava u domovima za starije i nemoćne).

Problem nasilja nad osobama starije životne dobi je prepoznat tek 2018. godine kada su starije osobe, na preporuku pučke pravobraniteljice, uvedene u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (ZZNO). .

Iako prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (ZZNO), osobe starije životne dobi kao žrtve nasilja u obitelji uživaju posebnu zaštitu, u RH podaci o nasilju koje stariji doživljavaju u vlastitim domovima i koje je u porastu postoje tek parcijalno dok se podaci o nasilju u domovima za starije i nemoćne ne prikupljaju.

Pritužbe koje smo zaprimali otvorile su pitanje prepoznavanja nasilja nad starijima od strane nadležnih tijela. Primjerice, iako su narušeni obiteljski odnosi i sukobi uzrokovani očekivanjima nasljeđivanja imovine česti okidači, takvi se sukobi tretiraju primarno kao imovinsko-pravni sporovi za koje je nadležan sud. Stoga je pučka pravobraniteljica u svom Izvješću za 2022. dala nekoliko preporuka – one za edukaciju socijalnih radnika i policijskih službenika o svim oblicima nasilja nad starijima te da da osnuje Radna skupina za praćenje pojavnosti nasilja nad starijima što bi osiguralo razmjenu informacija među svim ključnim dionicima.