U organizaciji pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 10. ožujka 2015. godine u prostorijama Ureda pravobraniteljice za djecu u Zagrebu održana je panel rasprava pod nazivom „Koristi rodne uravnoteženosti u ekonomskom odlučivanju“.

Panel je otvorila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavljajući nalaze kvalitativnog istraživanja koje je krajem 2014. godine provela u sklopu Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“. Istraživanje je provedeno metodom intervjua, kojima je bilo obuhvaćeno 57 predstavnika i predstavnica trgovačkih društava iz različitih sektora.

Istraživanje je prikazalo percepciju uključenih ispitanika/ca u vezi postojanja rodne neuravnoteženosti na upravljačkim pozicijama, udjela žena na upravljačkim pozicijama, podzastupljenosti kao društvenog problema, angažmana koji trgovačka društva trebaju uložiti da se sadašnje stanje promijeni te niza drugih  pitanja koja su u direktnoj vezi sa prisutnosti žena u ekonomskom odlučivanju. Nalazi istraživanja govore kako postoji rodna neuravnoteženost na upravljačkim pozicijama, kako je prosječni udio žena na upravljačkim pozicijama malen (žene procjenjuju 21,31%, muškarci 17,65%), kako žene u većem broju od muškaraca podzastupljenost žena vide kao društveni problem, najpodržavanija mjera za njeno uklanjanje je program sustavnog obrazovanja za upravljačke pozicije zaposlenih, kako trgovačka društva trebaju aktivno sudjelovati u uklanjanju podzastupljenosti te kako su pozitivni učinci na poslovanje vidljivi u kontekstima gdje takve aktivnosti postoje. Također pokazuje kako većina ispitanika/ca smatra kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj žena koje su kvalificirane za upravljačke pozicije. Pitanje koje pravobraniteljica postavlja vodeći se nalazima istraživanja je zašto, s obzirom na ove nalaze, ipak postoji podzastupljenost žena na upravljačkim pozicijama?

Nakon izlaganja pravobraniteljice Sonja Šmuc, izvršna direktorica udruženja „Združenje Manager“ iz Slovenije, iznijela je iskustvo ove organizacije u djelovanju za povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama. Tom je prilikom predstavila nekoliko metoda koje članovi udruženja koriste kako bi postigli rodnu uravnoteženost.

Nakon izlaganja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudionici/e komentirali nalaze istraživanja te govorili o praksama u tvrtkama iz kojih dolaze. U raspravi su osim gđe. Sonje Šmuc i pravobraniteljice sudjelovali i Jasmina Zubić, predsjednica uprave Tifon d.o.o., Ana Fostač-Krilčić, prokuristica, voditeljica resora ljudskih resursa i prodajne regije u dm-drogerie markt d.o.o., Nela Bučević, direktorica odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija iz Metro Cash&Carry d.o.o. te Dražen Kvež, direktor podrške upravljanju ljudskim resursom iz tvrtke Zagrebačka banka d.d.