Povodom smrti bivšeg pučkog pravobranitelja i suca Ustavnog suda, gospodina Jurice Malčića, održana je 16. siječnja 2018. komemoracija u Hrvatskom saboru.

“O radu i zaslugama gospodina Malčića mogli bismo dugo govoriti, a pogledamo li unatrag, možemo zaključiti samo jedno – bio je čvrsta i važna karika u razvoju demokracije i sustava zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, procesima čiji će plodovi ostati u naslijeđe i generacijama koje tek dolaze. Riječima i djelima zalagao se za opće dobro te branio temeljna načela Ustava Republike Hrvatske – vladavinu prava, jednakost, nacionalnu ravnopravnost, socijalnu pravdu.

Jednako tako, brojne kolegice i kolege koji su u uredu radili i za vrijeme njegova mandata, pamte ga kao iznimno iskusnog stručnjaka, rukovoditelja s brojnim ljudskim kvalitetama, koji je njegovao ugodnu radnu atmosferu i čija su vrata uvijek bila otvorena, kako za dijalog o stručnim temama, tako i za savjet, podršku i suosjećanje”, naglasila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

 

Ministar pravosuđa i izaslanik predsjednika Vlade Dražen Bošnjaković naglasio je kako je Malčić, obnašajući brojne funkcije, zauzeo značajno mjesto u stvaranju i razvoju institucija Republike Hrvatske. Pamtit će ga, kazao je, kao odmjerenog i stručnog čovjeka, mirnog karaktera.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Furio Radin kazao je kako je Malčić dužnost pravobranitelja obnašao na najodgovorniji način te je svojim ogromnim znanjem utjecao na poboljšanje brojnih zakonskih prijedloga. “Poznavao sam ga kao tihog i samozatajnog, ali i upornog i srčanog u onome što je činio i što je s uspjehom savladavao. Za sobom je ostavio dubok trag. Bio je tolerantan i pošten te veliki borac za ljudska prava”, naglasio je Radin.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je kako Malčić, radeći u prvom sazivu Ustavnog suda, nije bježao od odgovornosti, već je prihvaćao izazove i sudjelovao u donošenju odluka kojima su se dosljedno štitila načela vladavine prava.

Komemoracija Drazen Bosnjakovic

Od Malčića su se oprostili i njegovi prijatelji, prof. dr. sc. Ivan Krolo te nekadašnji ministar pravosuđa Ivica Crnić, koji je naglasio njegovu odmjerenost, samozatajnost i argumetiranost. “Imao je visoke dosege u pravničkoj struci, športu kojeg je volio. Kročio je s puno obazrivosti i razumijevanja prema drugima”, rekao je Crnić.

Jurica Malčić rođen je 1942. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Prije nego je stupio na dužnost pučkog pravobranitelja, bio je sudac Ustavnog suda (od 1994. do 2002.) te njegov dopredsjednik (od 1998. do 2001.). Ranije je obnašao brojne dužnosti, između ostalog i onu ministra uprave, zamjenika ministra pravosuđa i uprave Republike Hrvatske i tajnika Vlade Republike Hrvatske.

Izvor: UPP/Hina

Komemoracija Potpredsjednik Sabora iFurio RadinKomemoracija Potpredsjednik Sabora Furio Radin knjiga

Komemoracija Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković knjigaKomemoracija Predsjednik Ustavnog suda Miroslav ŠeparovićKomemoracija Ivica CrnićKomemoracija Pučka pravobraniteljica Lora Vidović knjigaKomemoracija Ivan KroloKomemoracija za gospodina Juricu Malčića 2Komemoracija Predsjednik Vrhovnog suda Đuro SessaKomemoracija za gospodina Juricu Malčića