Predstavnici tijela za jednakost sastali su se na skupštini Europske mreže tijela za jednakost (Equinet) koja se održala 5.listopada u Briselu, kako bi usvojili novi strateški plan EQUINET-a 2023-2026 te plan rada za 2023. godinu, kao i raspravljali o prijedlozima direktiva o obavezujućim standardima za tijela za jednakost bi trebali biti objavljeni u studenom ove godine.

Godišnja skupština svih institucija članova diljem Europe bila je prilika da sa predstavnicima Europske komisije te predstavnicima Švedske, koja uskoro preuzima predsjedanje Vijećem EU, razgovaraju o dugo iščekivanim prijedlozima direktiva o obavezujućim standardima za tijela za jednakost, koji bi trebali biti objavljeni u studenom ove godine. Povjerenica za jednakost, Helena Dalli, objasnila je kako nove direktive imaju za cilj Preporuku iz 2018. o standardima za tijela za jednakost pretvoriti u pravno obvezujući standard za sve države članice EU. Predsjedavajuća Equinet-om, a koja je vodila i ovogodišnju skupštinu te ispred Equineta izlagala na panelu o prijedlozima direktiva, Tena Šimonović Einwalter, objasnila je: „Objavljivanje prijedloga od strane Europske komisije bit će ključni korak, ali, kao što je istaknula i povjerenica Dalli, još imamo dug put – Vijeće i Parlament moraju usvojiti prijedloge, idealno brzo i sa standardima što više razine u odredbama. To je u interesu svih ljudi koji žive, studiraju, rade ili čak samo putuju u EU i zato izrazito cijenimo podršku trenutnog češkog i nadolazećeg švedskog predsjedanja.”

U raspravama koje su uslijedile, predstavnici tijela za jednakost razmijenili su razloge zašto je ovo važno za njihov rad i suzbijanje diskriminacije u njihovim zemljama i upoznali se s različitim načinima kako na nacionalnoj razini zagovarati usvajanje što više razine standarda.