Dana 14. travnja 2015. godine, predstavnica Ureda pučke pravobraniteljice sudjelovala je u radu simpozija na temu „Osobe s teškoćama mentalnog zdravlja – integrirani ili nevidljivi članovi društva“, koji je održan u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika.   Stručni skup je bio namijenjen socijalnim radnicima i drugim stručnjacima zaposlenim u djelatnosti socijalne skrbi, zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, državnim tijelima te svima ostalima koji su zainteresirani za zaštitu i promicanje prava osoba s teškoćama mentalnog zdravlja i njihov ravnopravan položaj u društvu.

Na skupu se je raspravljalo o teškoćama mentalnog zdravlja iz perspektive socijalnog rada, o položaju osoba s psihosocijalnim teškoćama, o sagorjevanju njegovatelja osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, o novim ulogama ustanova socijalne skrbi za smještaj osoba s teškoćama mentalnog zdravlja te o psihosocijalnim poteškoćama osoba starije životne dobi.

U raspravi je savjetnica pučke pravobraniteljice ukratko obavijestila o prošlogodišnjim aktivnostima Ureda na zaštiti ljudskih prava osoba smještenih u psihijatrijskim ustanovama te je posebno istakla nekoliko problema koji su uočeni tijekom obilazaka. Primjerice, u većini slučajeva se prisilni smještaj nedovoljno razlikuje od prisilnog liječenja; postojanje određenog broja osoba, koje se, prema mišljenju njihovih liječnika, nakon završenog liječenja bez zdravstvene potrebe još uvijek nalaze u bolnici, neki i godinama, budući ih se, bez organiziranog prihvata, ne može otpustiti na cestu i slično.