U Strasbourgu je 24. svibnja 2018. održan godišnji seminar u organizaciji Europske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI) na kojem je sudjelovala Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice, kao predsjedavajuća radne grupe za reviziju Preporuka za opću politiku br. 2 (GPR no. 2) te kao predsjednica Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET).

U uvodnom dijelu, zamjenica Šimonović Einwalter je sudionicima seminara predstavila sve odredbe revidiranih standarda, polazeći od različitih ovlasti i struktura tijela za jednakost, do njihovih mandata u području litigacije, prikupljanja dokaza i informacija te modaliteta samostalnog i učinkovitog postupanja.

Naglasila je i da se standardi oslanjaju na postojeće dobre prakse i usmjeravaju na ključne elemente za uspostavu, neovisnost i učinkovito funkcioniranje tijela za jednakost.

Drugi dio seminara bio je fokusiran na dobre prakse u borbi protiv govora mržnje, uključujući podizanje svijesti, istraživanje i prikupljanje podataka, pomoć žrtvama i donošenje odluka o pritužbama.

Bitno je istaknuti da će primjena Preporuke za opću politiku br. 2 (GPR No. 2)  biti dijelom državnog nadzora i konstruktivnog dijaloga između ECRI-a i država članica.

Preporuke za opću politiku br 2. možete pronaći ovdje.