Značajan dio rada pučkog pravobranitelja odnosi se i na promociju ljudskih prava i jednakosti te podizanje svijesti o njihovu značaju za svakodnevni život građana, pri čemu su odnosi s javnošću iznimno važan alat, a uključuju suradnju s medijima, informiranje putem službene stranice www.ombudsman.hr, društvenih mreža i newslettera te organiziranje tematskih događaja.

Najviše interesa medija i posjetitelja stranice izazvale su teme o pravima starijih osoba, zaštiti okoliša, migracijama, pravima nacionalnih manjina, povijesnom revizionizmu te novom mandatu zaštite prijavitelja nepravilnosti. Uz to, lokalni mediji u značajnoj su mjeri pratili terenske obilaske te izvještavali o ljudskim pravima i diskriminaciji u ruralnim područjima.

Twitter profil @OmbudsmanHR u 2019. zapratilo je dodatnih 232 korisnika, što je rast od 16% u odnosu na godinu ranije. Najvažnije novosti o temama iz našeg područja i aktivnosti institucije redovito smo, u obliku newslettera, slali na e-mail adrese više stotina dionika, uključujući saborske zastupnike, klubove zastupnika i odbore.

Na kraju, suradnjom više službi Ureda, organizirali smo i šest tematskih okruglih stolova u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, koji su bili posvećeni problemima dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja, suradnji pacijenta i liječnika prilikom dobrovoljne hospitalizacije, ulozi lokalne samouprave u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti, govoru mržnje među mladima na internetu, ranjivim skupinama u zatvorskom sustavu i siromaštvu starijih osoba.

Cijelo Izvješće pučke pravobraniteljice za 2019. pronađite ovdje.