Hrvatski sabor idućeg će tjedna glasati o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu, a jedna od novina, uvrštena kao rezultat postupanja pučke pravobraniteljice, pozitivno će utjecati na građane koji žive u manjim gradovima i na otocima – spriječiti da zbog odlaska javnom bilježniku moraju imati dodatne troškove, putovati, izostajati s posla i slično.

Točnije, predviđeno je da u mjestima u kojima nije opravdano imenovati javnog bilježnika, zbog malog broja stanovnika i manje razvijenog gospodarskog i pravnog prometa, njegova ili njezina dostupnost ipak bude osigurana – na način da Ministarstvo pravosuđa i uprave odredi koji će javni bilježnik i po kojem rasporedu održavati uredovne dane.

Tako se više ne bi trebalo događati da stanovnicima manjih mjesta i otoka godinama nije dostupna ova javna usluga, potrebna u cijelom nizu životnih situacija – kod pripreme oporuke, ostavinskih rasprava, sklapanja ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, ali i kupovine automobila ili nekretnine, ovjere dokumenata i drugih.

Rješenje ovog problema smo dugo zagovarali i nadam se da će ga Hrvatski sabor izglasati, ali i da će nakon toga zaživjeti u praksi, što ćemo svakako provjeravati. Iako je bio dugotrajan put od trenutka kad smo dobili prve informacije o ovom problemu i na temelju njih otvorili predmet, pa do trenutka kad je ova novina ušla u Konačni prijedlog zakona – pozitivno je što je konačno došlo do konkretnih, i to zakonskih pomaka, što znači da je rješenje sustavno i da obuhvaća čitavu Hrvatsku. Ovaj primjer ističemo jer je Konačni prijedlog zakona upravo sada u saborskoj proceduri, i vjerujem da će ohrabriti i druge građane da reagiraju kad je u pitanju zaštita njihovih prava, posebno one koji žive u manje razvijenim i prostorno udaljenijim područjima, a nas će svakako motivirati da ostanemo uporni u zagovaranju provedbe naših preporuka“ – istaknula je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Naime, institucija kojoj je na čelu je prvotno o problemu doznala tijekom terenskog posjeta Lastovu, nakon čega su i od Hrvatske javnobilježničke komore stigle informacije da su u istoj situaciji i građani Visa i Iloka. „U međuvremenu je ovaj problem u svim ovim mjestima uspješno riješen, upravo kao rezultat našeg postupanja u ovom predmetu i konstruktivne suradnje s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Hrvatskom javnobilježničkom komorom. No, utjecaj ovog predmeta je i širi jer je upravo on doveo do sustavnog rješenja za sve u Hrvatskoj, putem izmjene zakona, i nadam se da će to ljudima koji žive izvan velikih gradova koristiti“, zaključila je pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Problem nedostupnosti javnih usluga – zdravstvenih, socijalnih, pravne pomoći i drugih – posebno je vidljiv u područjima izvan velikih gradova i na otocima, što izrazito nepovoljno utječe na ljudska prava i jednakost njihovih stanovnika. Pravobraniteljica je na to upozorila i u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2021., analizi i ocjeni stanja ljudskih prava i jednakosti o kojem bi Hrvatski sabor također uskoro mogao raspravljati.

Glavni potencijal Izvješća upravo je u preporukama za poboljšanja prava građana, a kojih je u Izvješću za 2021. pravobraniteljica dala sveukupno 156, odnosno u njihovoj provedbi koja donosi konkretne i sustavne pozitivne pomake.