Problemi mladih redovan su dio godišnjih izvješća pučke pravobraniteljice Lore Vidović, u kojima daje preporuke nadležnim tijelima za snažniju zaštitu njihovih ljudskih prava te suzbijanje diskriminacije, posebice na temelju dobi.

Dio podataka za potrebe izvješća prikuplja i od Mreže mladih Hrvatske, s čijim su se potpredsjednikom Jakovom Kolakom, glavnim tajnikom Nikolom Bukovićem te vanjskom suradnicom za programe i projekte Petrom Jakovinom, 9. listopada 2018. sastale savjetnica pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif te stručna suradnica Nina Bobesić. Cilj susreta bio je unaprjeđenje suradnje i razmjena iskustava o ključnim problemima mladih u našoj zemlji.

Tako su, između ostalog, razgovarali o poteškoćama s kojima se susreću pri ulasku na tržište rada, o radu u prekarnim uvjetima, te učincima mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Također je istaknuta nužnost bržeg i efikasnijeg vraćanja mjere klasičnog pripravništva koje mladim osobama, između ostalog, daje bolju perspektivu za ostanak u radnom odnosu nakon isteka godine dana. Predstavnici Mreže mladih istaknuli su i moguće probleme vezane uz eksperimentalno uvođenje dualnog obrazovanja, kao i one vezane uz stanovanje. Naime, mnogi studenti jako teško nalaze smještaj zbog nedostupnosti stanova koji se često iznajmljuju za dnevni najam, dok su i cijene dugoročnog najma na tržištu izuzetno visoke.

Na sastanku su također razmijenjene informacije o planovima za buduće aktivnosti, ako bi se razmotrila mogućnost bliže suradnje na njima.