Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i zaštitnik građana Srbije Saša Janković posjetili su Zimski tranzitni prihvatni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu i Prihvatni centar u Šidu.

Tijekom zajedničkog obilaska provjeravali su uvjete smještaja izbjeglica, pružanje humanitarne pomoći i organizaciju rada unutar centara. Pravobraniteljica Vidović naglasila je kako učinkovit odgovor na izbjegličku krizu ne može dati jedna država, već međunarodna zajednica u suradnji, pri čemu to zasigurno ne može uključivati podizanje ograda ili ograničavanje pristupu sustavu azila na temelju državljanstva.

Nakon obilaska Šida, ombudsman Janković zaključio je kako dio uvjeta u centru ne zadovoljava ni minimalnu razinu. “Neprihvatljivo je da ovdje postoji bežična internetska mreža, dok je toalet kao iz 12. stoljeća”, rekao je Janković i dodao kako je u centru nedovoljno zaposlenih. Istaknuo je i kako nitko od izbjeglica s kojima je razgovarao nije imao problema na putu kroz Srbiju.

Nakon što su prisustvovali ukrcaju izbjeglica na željezničkoj postaji u Šidu, koji su zajednički provodili policajci Hrvatske i Srbije, pravobraniteljica Vidović i ombudsman Janković obišli su i centar u Slavonskom Brodu. Tijekom obilaska pridružio im se i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

“Uz razne izazove koji su se pojavili od početka izbjegličke krize u rujnu, sada su uvjeti u kojima se izbjeglice i migranti nalaze u Hrvatskoj na razini na kojoj im se poštuju prava i osigurava potrebna skrb“, izjavila je pravobraniteljica Vidović. Navela je i kako je Ured koji predvodi od samog početka izbjegličke krize podijeljen u više timova, koji danju i noću obilaze mjesta na kojima se izbjeglice nalaze. „MUP je imao sluha za preporuke koje smo davali na terenu, te ih je uvažavao“, rekla je pravobraniteljica Vidović. Vidno zadovoljan viđenim, ombudsman Janković čestitao je hrvatskim državnim tijelima, pravobraniteljici, nevladinim udrugama i građanima na očuvanom dostojanstvu izbjeglica. „Nisam vidio niti jedno tužno lice u Slavonskom Brodu. Ovdje su uvjeti primjereni, a organizacija je na izuzetno visokom nivou“, istaknuo je ombudsman Janković i dodao kako će nakon posjete Hrvatskoj dati preporuke nadležnim organima Srbije.

Današnji obilazak nastavak je dobre suradnje dviju institucija za zaštitu ljudskih prava, koja će se nastaviti i u budućnosti.