Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se obilježava 18. studenog, građani i institucije diljem zemlje odaju počast žrtvama.

To smo učinili i mi, kao institucija koja je opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu i promociju ljudskih prava i sloboda te nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava, polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.

Zločini počinjeni tijekom rata spadaju u najteža kršenja ljudskih prava i sloboda, čemu smo svjedočili i tijekom Domovinskog rata, a to se svakako odnosi i na ubojstva, mučenja i ranjavanja u Škabrnji i Vukovaru 1991. godine. Tako je, prema dostupnim podacima, samo na Ovčari ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika. Glede nestalih i dalje je prisutan problem neriješenih slučajeva, odnosno još je uvijek nepoznata sudbina gotovo 1500 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka gotovo 400 smrtno stradale osobe.

Obilježavanje Dana sjećanja prilika je za odavanje pijeteta stradalima i izražavanje podrške njihovim obiteljima, a ujedno i podsjetnik na važnost i vrijednost mira i zaštite ljudskih prava.