Europska komisija dodijelila je 17. listopada 2016. novinarima iz Hrvatske, Španjolske i Njemačke Europsku novinarsku nagradu za izvještavanje o različitosti. Tema ovogodišnje nagrade bilo je suzbijanje diskriminacije na osnovu vjere.

„Ovo je razdoblje u kojem svim moramo otići korak dalje u međusobnom razumijevanju, promatrati svijet kroz oči jednog od naših susjeda ili rođaka, kako bismo se borili protiv straha i čak mržnje među ljudima. Novinari imaju jedinstvenu priliku ta upravo to čine kroz priče o ljudima poput nas“, izjavio je prvi podpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova dodala je kako novinari imaju ključnu ulogu u promicanju inkluzivnog društva. „Trebamo podržavati novinare koji istražuju diskriminaciju i nepravdu, izvještavanjem brane demokraciju, jednakost i poštivanje svih ljudskih prava“, izjavila je Jourova.

Za nagradu Europske komisije nominirani su novinari iz svih 28 zemalja članica, za radove objavljene u tiskanim medijima i na portalima u protekle dvije godine, a kojima su promicali različitost i pripomogli suzbijanju diskriminacije. Najbolje radove odabrao je žiri sačinjen od medijskih stručnjaka i onih iz područja jednakosti te predstavnika Komisije.

Dobitnica iz Hrvatske, novinarka Jutarnjeg lista i tjednika Globus Dora Koretić, nagrađena je za članak pod naslovom „Naš život pod hidžabom u Zagrebu“, u kojem je čitateljima predstavila dvije uspješne žene muslimanske vjeroispovijedi, neuroznanstvenicu Lejlu Ferhatović Hamzić i studenticu matematike Neiru Hadžismajlović. Nagrađeni članak iz hrvatske možete pročitati ovdje, a radove novinarki Verene Mayer i Imane Rachidi ovdje.