Nakon 5 godina rada u UNHCR-u, Filippo Grandi preuzeo je u ponedjeljak vodstvo ove agencije kao Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice. Grandijev mandat započinje u razdoblju velikih izazova koje predstavlja rekordan broj raseljenih ljudi, koji su prisiljeni bježati od ratova i progona. Među njima je i milijun izbjeglica i migranata koji su stigli u Europu preko Sredozemnog mora tijekom 2015. godine.

„UNHCR plovi iznimno teškim vodama. Kombinacija višestrukih konflikata i raseljenja koja oni uzrokuju, novi izazovi u sustavima azila, nerazmjer između potreba za financijskim sredstvima i njihovih izvora te rastuća ksenofobija su vrlo opasni. Ispred nas je izazovan put i nadam se da ćemo, u suradnji s vladama, civilnim društvom i ostalim partnerima, napredovati u osiguravanju međunarodne zaštite i poboljšanju uvjeta života za milijune izbjeglica, osoba raseljenih unutar država te apatrida, osoba bez državljanstva“, izjavio je Grandi povodom preuzimanja dužnosti.

Grandi ima dugogodišnje iskustvo rada u UNHCR-u. Od 2010. do 2014. vodio je UN-ovu agenciju za izbjeglice iz Palestine (UNRWA), dok je četiri godine prije toga bio zamjenik voditelja agencije. U svojoj karijeri sudjelovao je u radu UNHCR-a u Afganistanu, Keniji, Gani, Liberiji, Sudanu, Jemenu, Kongu i mnogim drugim zemljama.

Na mjestu Povjerenika za izbjeglice zamijenit će Antonija Guterresa, Portugalca koji je UNHCR vodio od 2005. godine.

U svijetu je trenutačno više od 60 milijuna prisilno raseljenih osoba, što je više i od broja koji je uzrokovao Drugi svjetski rat.