Liječenjem u neodgovarajućim prostornim uvjetima prekršena su prava djece* smještene na Bolničkom odjelu Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, utvrdio je Nacionalni preventivni mehanizam (NPM) nakon obilaska Bolnice u lipnju 2016.

Zbog poteškoća u radu, Bolnica se obratila na devet adresa, između ostalog i pučkoj pravobraniteljici, stoga je obilazak bio usmjeren na navode iz njihove zamolbe.

Bolnički odjel organiziran je kao zatvoreni odjel i jedini je takav u RH, zbog čega ovdje dolaze djeca iz svih krajeva Hrvatske. U isto vrijeme, Bolnica za ove pacijente nema organiziran otvoreni odjel, što značajno otežava liječenje djece i rad zaposlenika – dio pacijenata boravi na zatvorenom odjelu iako za to ne postoji medicinska indikacija, a tu ostaju sve dok traje potreba za njihovim bolničkim liječenjem, što je neprihvatljivo. Nedostatak prostora onemogućava i odvajanje pacijenata po dijagnostičkim kriterijima, a nemaju ni pristup srednjoškolskom obrazovanju.

Zbog takvih neodgovarajućih uvjeta kontinuirano se krše prava djece te je Bolnici potrebno žurno osigurati nove prostore, upozorila je pučka pravobraniteljica Ministarstvo zdravlja i Grad Zagreb (vlasnik ustanove).

Dodatno, kako se u Bolnici liječe djeca iz cijele Hrvatske, obitelji koje ne žive u Zagrebu ili okolici često se teže mogu uključiti u njihovo liječenje, a izložene su i većim troškovima, dok su kapaciteti Bolnice dodatno opterećeni.

Cijelo Izvješće o obilasku Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, uključujući preporuke i upozorenja, možete pronaći u nastavku.


*Iako je riječ o zaštiti prava djece, koja su u nadležnosti pravobraniteljice za djecu, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež dio je ustanova koje su obuhvaćene djelovanjem Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Poslovi NPM-a od 2012. dio su institucije pučkog pravobranitelja