Dvodnevni neformalni sastanak čelnica neovisnih institucija za ljudska prava iz Njemačke, Finske, Nizozemske i Hrvatske održan je od 5. do 7. travnja u Berlinu, na poziv direktorice Njemačkog instituta za ljudska prava Beate Rudolf.

Posjet Institutu bio je prilika za razmjenu iskustava u mnogima od ovih tema, kao i mogućnostima međusobne suradnje u budućnosti, kako bilateralno, tako i u okviru Europske mreže nacionalnih institucija (ENNHRI), kojim je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kao čelnica hrvatske nacionalne neovisne institucije za ljudska prava, donedavno predsjedala. Također, velika pažnja bia je posvećena razgovorima o nasljeđu Berlina kao grada koji je simbol za masovna kršenja ljudskih prava tijekom 20. stoljeća, kako u kontekstu nacizma uoči i tijekom 2. svjetskog rata, tako i kasnije podjele grada na istočni i zapadni, sa svim posljedicama koje je to nosilo, uz obilaske ključnih muzeja koja o tim razdobljima govore: Topografija terora, Memorijalnog centra posvećenog ubijenim Židovima Europe te Memorijala Berlinskog zida.

Njemački institut za ljudska prava među vodećim je europskim nacionalnim institucijama za ljudska prava koji je do ožujka 2019. predsjedavao Globalnim savezom nacionalnih institucija za ljudska prava, i koji je prepoznat po snažnom zagovaranju na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini u mnogim temama, među kojima se posebno izdvajaju prava osoba starije životne dobi, ekonomska i socijalna prava, ravnopravnost spolova i prava žena, prava djece, azil i migracije, i druga. Sljedeći ovakav sastanak planiran je za kraj 2019 u Strasbourgu, na kojem će se razgovarati u mogućnostima bolje suradnje s mehanizmima Vijeća Europe.