Sve veći broj građana svakodnevno nam se javlja s pitanjima vezanima za epidemiju koronavirusa, no ona najčešće nisu u našoj nadležnosti pa im dajemo opće pravne informacije i upućujemo kome se trebaju obratiti. Kako bi ove informacije bile dostupne što većem broju građana, ovdje ćemo objavljivati odgovore na najčešća pitanja koja ćemo, prema potrebi, ažurirati.

Također, službene odluke, upute i informacije vezane za ponašanje tijekom epidemije možete pronaći na posebnom internetskom portalu za praćenje stanja vezanog za epidemiju koronavirusa www.koronavirus.hr.

  1. Što trebam napraviti da ostvarim pravo na naknadu plaće tijekom samoizolacije?

Značajan broj pritužbi građana odnosi se na zdravstveno osiguranje, uključujući i gubitak ovog prava nakon otkaza ili pitanja o tome kako ostvariti naknadu plaće u slučaju da im je određena samoizolacija. U takvim slučajevima potrebno se obratiti isključivo na e-mail adresu izolacija@hzzo.hr kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Detaljnije informacija dostupne su na web stranicama HZZO-a u rubrici „izolacija-zahtjev za isplate naknade plaće“.

  1. Što nakon gubitka posla uzrokovanog koronavirusom? Kako mogu ostvariti novčanu naknadu za vrijeme trajanja nezaposlenosti i prava i zdravstvenog osiguranja?

Najveći broj upita građana odnosi se na posljedice otkaza zbog epidemije i reguliranja prava koja bi mogli ostvariti kao nezaposlene osobe. Za ova pitanja potrebno se obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, bez obzira jeste li obavljali posao u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Na www.hzz.hr se nalaze potrebne informacije, primjerice kako se prijaviti u evidenciju nezaposlenih ili kako ostvariti pravo na novčanu naknadu. Za sva ostala pitanja možete nazvati Info centar HZZ-a na 01/6444-000 svaki radni dan od 7 do 19 sati.

U slučaju otkaza, radi ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja potrebno se javiti HZZO-u u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa. Više informacija o tome dostupno je na web stranicama HZZO-a u rubrici „VAŽNO: kontakti za ostvarivanje prava na obvezno zdravstveno osiguranje“.

  1. Što mogu učiniti nakon otkaza uzrokovanog koronavirusom, ako ne ostvarujem pravo na novčanu naknadu zbog nezaposlenosti?

Obratili su nam se brojni građani koji su zbog epidemije koronavirusa dobili otkaz, a iz raznih razloga ne mogu ostvariti prava kao nezaposlene osobe. Među njima je i sezonska radnica koja je radila tek nekoliko tjedana, kao i građani koji svake godine rade na moru tijekom turističke sezone, ali nemaju ugovor stalnog sezonca. Javio nam se i građanin koji je podnio zahtjev za poticaje za samozapošljavanje, a navodi kako je HZZ zbog reorganizacije posla tijekom epidemije „zamrznuo“ postupanje po njegovom zahtjevu, zbog čega ne može otvoriti vlastitu firmu i zaposliti radnike. Zbog toga je trenutno bez financijskih sredstava za život, s obzirom da ne ostvaruje pravo na naknadu kao nezaposlena osoba.

Ukoliko radnik nema dovoljno sredstava za život može se obratiti najbližem centru za socijalnu skrb, čije kontakte možete pronaći  u adresaru ustanova.

  1. Poslodavac nam nije osigurao sigurne uvjete rada – što da radim?

Javljaju nam se i radnici zabrinuti za svoje zdravlje, navodeći kako im poslodavac nije osigurao uvjete za poštivanje mjera opreza od zaraze ili da ih je uvrstio u nužno osoblje iako spadaju u rizičnu skupinu. Obratila nam se i radnica čiji poslodavac zahtijeva da osobno dolazi na posao iako ne živi u gradu u kojem radi i ovisi o javnom prijevozu, skrbi o starijim i bolesnim roditeljima te djeci mlađoj od 12 godina, a ima sve uvjete za učinkovit rad od kuće. Za ovakva pitanja i prijave potrebno se obratiti inspekciji rada za zaštitu na radu Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Više informacija o pravima i obvezama radnika i poslodavaca u kontekstu epidemije koronavirusa možete pronaći na web stranicama koronavirus.hr, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a ako se radi o ostvarenju prava državnih službenika zaposlenih u tijelima državne uprave ili lokalne i područne samouprave, potrebno se obratiti Upravnoj inspekciji Ministarstva Uprave, osim za zaštitu na radu, za što je nadležan Državni inspektorat.

  1. Imam li pravo kao poslodavac na korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta za stalne sezonce? Što mogu učiniti ako zaposlenici ne surađuju kod prilagođene organizacije posla?

Obratili su nam se i poslodavci, s pitanjima ostvaruju li pravo na naknadu plaće za stalne sezonce, kao i vezano uz ostale situacije za koje nisu sigurni ostvaruju li pravo na korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta, za što se potrebno obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Primjer je i poslodavac čija radnica inzistira na radu od kuće, iako ima osigurane uvjete rada uz poštivanje mjera opreza te ne mora koristiti javni prijevoz za dolazak na posao, a kojeg smo uputili da se obrati Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Više informacija o pravima i obvezama radnika i poslodavaca u kontekstu epidemije koronavirusa možete pronaći na internetskim stranicama koronavirus.hr, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

  1. Ne mogu dobiti propusnicu, a moram po lijekove otići iz svoje općine – kome se mogu obratiti?

Građani se javljaju i jer smatraju da mjera ograničenja kretanja nije uzela u obzir veličine općina – neke od njih nemaju ljekarne, a ne mogu otići do najbliže jer, kako kažu, područni uredi civilne zaštite opskrbu lijekovima pokušavaju organizirati na način da samo jedna osoba, koja ima propusnicu, vrši kupnju lijekova za potrebite, pa smatraju da im je time ugroženo pravo na privatnost.

Također, javio se otac koji ne može viđati svoje dijete koje živi u drugoj općini, jer nije dobio propusnicu, iako je podnio zahtjev. Isto tako, građani se javljaju jer zbog ograničenja kretanja ne mogu ostvariti osobni kontakt sa skrbnikom ili otići u centar za socijalnu skrb i slično.

U takvim slučajevima potrebno se obratiti nadležnom stožeru civilne zaštite, a za sve probleme vezane uz e-propusnice potrebno se javiti Ministarstvu uprave. Više informacija o propusnicama možete pronaći na web stranicama koronavirus.hr.