Ljudska prava i zaštita sigurnosti građana ne mogu se promatrati kao dvije odvojene i suprotstavljene cjeline, naglasila je pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lora Vidović, na konferenciji „Ljudska prava – izazovi današnjice“ koja se održava u Barceloni 26. i 27. travnja 2016.

Uslijed nedavnih terorističkih napada, zemlje EU bilježe porast incidenata motiviranih islamofobijom, što je u muslimanskim zajednicama povećalo strah i osjećaj nesigurnosti. No, etiketiranje čitave zajednice zbog postupaka pojedinaca ima kontraproduktivne učinke i potiče kršenja ljudskih prava, pri čemu dodatno potencira sukobe u ionako nemirnoj atmosferi, istaknula je pravobraniteljica Vidović.

Govoreći o iskustvima Hrvatske tijekom izbjegličke krize, pravobraniteljica je naglasila ulogu različitih nadležnosti – od ombudsmanske, nacionalne institucije za ljudska prava, Nacionalnog preventivnog mehanizma i središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije – u aktivnostima Ureda od samog početka krize. Također je podsjetila na snažnu odlučnost ENNHRI-ja u isticanju činjenice kako su vladavina prava i snažan okvir poštivanja ljudskih prava najbolja zaštita od terorizma, čega bi trebali biti svjesni i donositelji odluka i šira javnost.

Konferenciju je organizirao Rafael Ribó, katalonski pravobranitelj i regionalni predsjednik Međunarodnog instituta pravobranitelja (IOI).