U organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović, u utorak 4. lipnja 2019. godine u prostorima Ureda pučke pravobraniteljice (Trg hrvatskih velikana 6, 3. kat) od 10 do 13 sati održat će se okrugli stol pod nazivom “Znate li što potpisujete? – starije osobe i rizici dosmrtnog uzdržavanja” na kojem će se predstaviti rezultati najnovijeg istraživanja o stavovima vezanim za sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, temeljnim razlikama u odnosu na doživotno uzdržavanje te drugim pozitivnim i negativnim posljedicama ovog oblika skrbi o osobama starije životne dobi.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da je više od dvije trećine ispitanika čulo za dosmrtno, odnosno doživotno uzdržavanje, no zabrinjava činjenica da manje od četvrtine njih zna koja je točna razlika između njih. Raspravu o ovoj temi otvorit će pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja će i predstaviti istraživanje, a u nastavku će govoriti i Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Dalibor Ružić, načelnik Sektora za propise građanskog i trgovačkog prava u Ministarstvu pravosuđa.

Iskustva iz prakse u području dosmrtnog uzdržavanja predstavit će Nada Kemec, predsjednica Hrvatske javnobilježničke akademije, Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb te Dunja Roić iz udruge SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

Prema podatcima Eurostata, gotovo petina stanovnika Hrvatske osobe su starije životne dobi, a ubrzano starenje stanovništva predstavlja velik društveni izazov, pogotovo u području dugoročnog planiranja skrbi i brige za njih, na što kontinuirano ukazuje i pravobraniteljica. Isto tako, osobe starije od 65 godina u Hrvatskoj su i najizloženije riziku od siromaštva, njih čak 28 posto, a one koje žive u samačkim kućanstvima, još i više, gotovo polovica njih. Upravo problem nedostatka osnovnih sredstava za život stavlja starije osobe u rizik od svih oblika zlostavljanja, pa tako i zlouporabom ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, zbog čega često ostaju i bez imovine i bez adekvatne skrbi u trenucima kada im je ona najpotrebnija. To ukazuje na snažnu potrebu da se o ovoj temi više progovori u javnosti kako bi se podigla razina javne svijesti, posebno kod osoba starije životne dobi, o mogućnostima, pravima, rizicima i ostalim okolnostima sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Više informacija i program događanja možete pronaći u privitku.