Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava (10.12.), pučka pravobraniteljica Lora Vidović ugostit će Dunju Mijatović, Povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe u petak, 4. prosinca od 10:00 do 11:30. Bit će to naša četvrta po redu online #KavaZaLjudskaPrava.

Koja je prava epidemija u najvećoj mjeri ugrozila? Koje pogreške iz upravljanja gospodarskom krizom iz 2008. ne smijemo ponoviti? Kako ohrabriti građane da prijave kršenje svojih prava? Dio je to pitanja oko kojih će razgovor pokrenuti pravobraniteljica Vidović i povjerenica Mijatović, dok je u nastavku predviđeno uključivanje publike i medija.

Cijeli program možete pronaći ovdje.

Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila naše živote i duboko potresla cijeli svijet – zdravstveno, gospodarski, sociološki, politički. I iako se kao posljedica najčešće spominje daljnji rast već postojećih nejednakosti, odluke koje danas donosimo mogu postići upravo suprotno. Put je to do izgradnje pravednog i uspješnog društva koja će osnaživati i jačati ljudska prava i slobode, a time i biti otpornija na krize s kojima ćemo se u budućnosti suočiti, bez obzira na njihov uzrok. Zato je važno oporavak od pandemije temeljiti na najboljem interesu građana, koji bi trebao biti u središtu svih odluka nositelja vlasti.

I ova, četvrta po redu #KavaZaLjudskaPrava, održat će se online putem aplikacije ZOOM, a prijenos će biti i na našem YouTube kanalu. Organiziramo ih kako bi građani, stručnjaci i nadležne institucije imali priliku na otvoren, konstruktivan i uključiv način razgovarati o problemima vezanima uz ljudska prava i načinima njihova rješavanja.

Više o prethodnima doznajte u nastavku:

Online #KavaZaLjudskaPrava – Utjecaj koronavirusa na najranjivije: Kako zaštititi socijalna prava?

Online #KavaZaLjudskaPrava: Potrebe, problemi i potencijali mladih u Hrvatskoj

Online #KavaZaLjudskaPrava: Zaštita okoliša i klimatske promjene