Građani lošeg imovnog stanja, diskriminirani radnici i osobe lišene slobode bit će u fokusu rasprava koje pučka pravobraniteljica Lore Vidović organizira u Rijeci, Osijeku i Splitu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Prva među njima održat će se u Rijeci u ponedjeljak, 10. prosinca 2018., u Gradskoj vijećnici od 11:00 do 13:00 sati. Okrugli stol „Kako protiv diskriminacije u području rada?“ bit će prilika za raspravu o načinima unaprjeđenja zaštite radnika. Naime, još od stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije 2009., upravo je područje rada najbrojnije među pritužbama građana na diskriminaciju.

One, kao i ostali podaci, pokazuju kako poslodavci na različite načine nepovoljno postupaju prema radnicima, pri čemu širina tumačenja autonomije poslovne politike, česta financijska nejednakost radnika i poslodavca te nedostatak dokaza, otežavaju zaštitu radnika od diskriminacije. U raspravi će, uz pravobraniteljicu Vidović i njezinu zamjenicu Tenu Šimonović Einwalter, sudjelovati sutkinja Općinskog suda u Rijeci Nataša Peršić-Brleković, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Vanja Smokvina i pravna savjetnica u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske Sunčica Brnardić.

U srijedu, 12. prosinca 2018., od 9.30 do 11:30 sati na Pravnom fakultetu u Osijeku, na okruglom stolu „Bez slobode, ali ne i ljudskih prava – važnost suradnje u zaštiti osoba lišenih slobode“ okupit će se predstavnici institucija u kojima su smještene osobe lišene slobode, organizacije civilnog društva i stručnjaci koji neposredno surađuju s Uredom pučke pravobraniteljice u okviru mandata Nacionalnog preventivnog mehanizma. Cilj rasprave je ukazati na važnost suradnje i dijaloga u osnaživanju prava osoba lišenih slobode. Na okruglom stolu će, između ostalih, govoriti i Zvonimir Leopoldović, upravitelj Kaznionice u Požegi, Josip Ribarić iz Operativno-komunikacijskog centra policije (Ravnateljstvo policije), Dražen Damjanović Operativno-komunikacijski centar policije (PU osječko-baranjske), dr. med. Vlatka Kovač sa Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek te Tomislav Peran, v.d. ravnatelja Doma za starije Beli Manastir.

Besplatna pravna pomoć bit će tema rasprave koja će se u četvrtak, 13. prosinca 2018. od 11:00 do 13:00 sati održati na Pravnom fakultetu u Splitu, na okruglom stolu „Imovno stanje kao prepreka u pristupu pravosuđu – problemi besplatne pravne pomoći“. Naime, pristup građana pravosuđu znatno je ograničen financijskim mogućnostima građana, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje temeljnog načela vladavine prava – jednakosti pred zakonom i javnopravnim tijelima. No, iako postoji potreba za snažnim i stabilnim sustavom besplatne pravne pomoći, on je posljednjih godina neefikasan i ne odgovara na potrebe onih kojima je ova vrsta pomoći namijenjena. O ovoj problematici govorit će Jasminka Bertović, voditeljica Odjela za sustav besplatne pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa, Tea Dabić, voditeljica programa „Ljudska prava i pravosuđe“ u Kući ljudskih prava, Đordana Barbarić, predsjednica udruge „MoSt“ i Livija Plančić, predsjednica udruge „Bijeli krug“. Uvodno će se, uz pravobraniteljicu Vidović, okupljenima obratiti dekan Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić.

Split- dnevni red – Problemi besplatne pravne pomoći
Rijeka – dnevni red – Kako protiv diskriminacije u području rada
Osijek – dnevni red – Bez slobode, ali ne i ljudskih prava