U pripremi je druga u nizu #KavaZaLjudskaPrava, koju pučka pravobraniteljica Lora Vidović ovoga puta organizira na temu potreba, problema i potencijala mladih u Hrvatskoj. Online rasprava održat će se u petak, 6. studenog od 10:00 do 12:00 sati, a moći će se izravno pratiti putem našeg YouTube kanala na linku https://www.youtube.com/channel/UC1stLN-oAzm8X5vxOrMgItw

Epidemija koronavirusa utjecala je na čitavo društvo, a kao i tijekom ekonomske krize iz 2008., među najpogođenijima su mladi: suočeni su s gubitkom posla i naglim prekidom formalnog i neformalnog obrazovanja, stažiranja, pripravništva i naukovanja. Dodatno, mjere prevencije širenja epidemije uvelike su ograničile socijalne aktivnosti, što također utječe na njihova ljudska prava, uključujući i mentalno zdravlje. Pri tome, posebno su ranjivi mladi s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, posebno Romi, migranti, beskućnici ili LGBTI osobe, koji su i u većem riziku od socijalne isključenosti.

Stoga, ususret Međunarodnom danu tolerancije koji se obilježava 16. studenog, želimo okupiti mlade, predstavnike njihovih udruga, akademske zajednice i nadležnih tijela, kako bismo potaknuli međusobnu razmjenu iskustava o izazovima s kojima se susreću, kao i prijedloga za njihovo uspješno rješavanje. Upravo zato što im je pristup pravima često otežan, važno je da ih mladi poznaju kako bi i sami mogli zagovarati rješenja protiv diskriminacije, nasilja, rasizma, govora mržnje, klimatskih promjena i drugih problema, kojima i globalno svjedočimo.

Detaljan program možete pronaći ovdje.

Ovaj događaj još je jedan u nizu online #KavaZaLjudskaPrava, koje pravobraniteljica organizira kako bi građani, stručnjaci i nadležne institucije imali priliku na otvoren, konstruktivan i uključiv način razgovarati o problemima vezanima uz ljudska prava i načinima njihova rješavanja. Prva #KavaZaLjudskaPrava bila je posvećena utjecaju epidemije koronavirusa na najranjivije – sažetak možete pročitati ovdje, a čitavu snimku pogledati ovdje.