Okrugli stol pod nazivom „Govor mržnje u Hrvatskoj: kako naprijed?“ održat će se u petak, 30. studenoga 2018. u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4, 10000, Zagreb), od 10 do 13 sati. Organizira ga pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kao priliku za raspravu o njegovim posljedicama i budućim inicijativama usmjerenim na njegovo suzbijanje.

I ranije je, posebice u godišnjim izvješćima, pravobraniteljica ukazivala na prisutnost diskriminatornog govora i govora mržnje, između ostalog i zbog nedovoljno razvijene svijesti šire javnosti o ozbiljnosti i posljedicama takvog neprimjerenog izražavanja. Ujedno, i sam pojam govora mržnje još uvijek nije dovoljno jasan: s jedne strane se ostrašćeni govor, kritika, prijetnje i klevete često nazivaju govorom mržnje, dok se s druge strane pojmom “sloboda izražavanja” ponekad manipulira, kako bi se širio govor mržnje.

Sve navedeno bit će tema rasprava tijekom okruglog stola, a dnevni red možete pronaći u privitku.

Do kraja godine, pravobraniteljica će organizirati i tematske događaje u Rijeci, Osijeku i Splitu, gdje će fokus biti na diskriminaciji u području rada (Rijeka), zaštiti prava osoba lišenih slobode (Osijek) i poteškoćama u sustavu besplatne pravne pomoći (Split), o čemu ćemo više informacije podijeliti početkom prosinca.

Dnevni red – okrugli stol – Govor mržnje u Hrvatskoj