Diskriminatoran govor i govor mržnje proteklih je godina najvećim dijelom bio usmjeren na pripadnike nacionalnih manjina, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na tribini Nacionalne manjine i elektronički mediji, održanoj u petak 18. prosinca 2015. godine u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Tribina je bila posvećena prvenstveno (ne)poštivanju prava iz čl. 18. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te činjenici kako je obrada tema i iz perspektive pripadnika nacionalnih manjina, prilikom izvještavanja u medijima, važno i za nacionalnu većinu i za manjine, kako bi se zajedno suprotstavljali svim vrstama netrpeljivosti.

Pravobraniteljica, koja u godišnjim izvještajima redovito informira Hrvatski sabor o stanju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, naglasila je kako je od 145 pružatelja medijskih usluga radija u Hrvatskoj, samo 10 neprofitnih, među kojima nema niti udruga nacionalnih manjina niti ljudskopravaških udruga. Zaključila je kako je nužno posvetiti pažnju građanskom odgoju djece, kako bi stasala u članove društva koje potiče, poštuje i štiti različitost.

Tribinu su organizirali Inicijativa SviMi – Za Hrvatsku svih nas, Građanski odbor za ljudska prava i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Uz pučku pravobraniteljicu, na njoj su sudjelovali i Suzana Kunac iz Vijeća za elektroničke medije, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava te Tamara Opačić, izvršna urednica portala Novosti.com.