Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sudjelovala je na Nacionalnoj konferenciji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održanoj 25. studenog 2022. u Gradskoj knjižnici u Požegi u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Na konferenciji pod nazivom „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“ govorilo se o različitim oblicima nasilja kojem su izložene žene i drugi članovi obitelji, a cilj joj je bio doprinijeti podizanju javne svijesti i boljoj informiranosti o ovom problemu.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter na konferenciji je govorila o problemu nasilja nad starijim osobama, istaknuvši kako je ono adekvatno prepoznato kao zaseban problem tek nakon uvođenja starijih osoba kao zasebne kategorije u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Nažalost, nasilje doživljava velik broj starijih, ali ga ne prijavljuju zbog straha od posljedica, srama, neinformiranosti i nepovjerenja, a pravobraniteljica je istaknula i da je potrebno primjereno sankcioniranje nasilnika kako bi se postigao odvraćajući učinak, kao i edukacija i specijalizacija sudaca, policijskih službenika i ostalih uključenih stručnjaka.

Uz pravobraniteljicu Šimonović Einwalter, na konferenciji su sudjelovali još i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državna tajnica Margareta Mađerić, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, Anita Lauri Korajlija s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i Gabrijel Barunović iz Skloništa Požeško-slavonske županije i Miren Špek iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Više o ovoj temi možete saznati i u Izvješću pučke pravobraniteljice.