U povodu Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka, Udruženje za prevenciju mučenja (APT) i 41 institucija za zaštitu prava osoba lišenih slobode iz različitih zemalja, po prvi su put zajednički pozvali na bolju zaštitu žena u zatvorima. Među njima je i hrvatski Nacionalni preventivni mehanizam za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM), koji, djelujući u sklopu pučkog pravobranitelja, u našoj zemlji štiti prava žena lišenih slobode.

Pandemija COVID 19 dodatno je otežala položaj svih osoba koje se nalaze u zatvorima, o čemu više saznajte u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020. Posebno se to odnosi i na žene zatvorenice, čija prava su, osim Mandelinim pravilima i Načelima iz Yogyakarte, zaštićena i Pravilima Ujedinjenih naroda o postupanju sa zatvorenicama i nezatvorskim mjerama za počiniteljice kaznenih djela, tzv. Pravilima iz Bangkoka.

Upravo poštivanje ovih pravila i ispunjavanje preporuka NPM-a predstavlja dobru osnovu za trajno i učinkovito osiguravanje zaštite žena u zatvorskome sustavu, posebno njihovog dostojanstva, zdravlja i sigurnosti, kao i pronalaženje alternativnih oblika pritvaranja.

Cjelovit tekst zajedničke izjave pronađite ovdje.