Na dan oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz – Birkenau, simbola stradavanja židovskog, ali i svih ostalih žrtava nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata, 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ove godine taj se dan obilježava pod temom „Home and Belonging“ koja, između ostalog, naglašava i da je stradavanju žrtava jednog od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti prethodilo razdoblje lažnih informacija, propagande, govora mržnje, marginalizacije i sustavne diskriminacije pojedinih društvenih skupina, poput pripadnika židovskog naroda.

Upravo ta činjenica podsjeća nas na odgovornost današnjih društava u suzbijanju govora mržnje, antisemitizma i negiranja holokausta. Zbog toga se i ove godine nastavlja međunarodna inicijativa #ProtectTheFacts usmjerena upravo na podizanje svijesti o pokušajima iskrivljenja povijesnih činjenica vezanih uz holokaust koju su zajednički pokrenuli UN, UNESCO, Europska komisija i Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA), kojim će tijekom 2023. i 2024. godine predsjedavati upravo Hrvatska.

Velik značaj pri tom ima i obrazovanje, kako o razdoblju Drugog svjetskog rata, samom holokaustu i stradavanju svih nevinih žrtava, ali i o ljudskim pravima, jednakosti i solidarnosti kako bi se današnje generacije, prije svega mlade, upoznalo s opasnostima stereotipa, predrasuda, govora mržnje i lažnih vijesti kojima smo danas, nažalost, gotovo svakodnevno izloženi.

Inače, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta utemeljen je Rezolucijom UN-a iz 2005., s ciljem prevencije antisemitizma, rasizma i ostalih oblika netolerancije i nasilja prema određenim skupinama, kao i promoviranja razumijevanja i prijateljstva među narodima i religijama, a hrvatsko predsjedanje IHRA-om dodatna je prilika za sustavan rad na ovim temama i u našoj zemlji.