Koncentracijski logor smrti Auschwitz – Birkenau, jedan od najvećih simbola stradanja u Drugom svjetskom ratu u kojem je ubijeno više od milijun muškaraca, žena i djece, oslobođen je 27. siječnja 1945. Upravo tog datuma obilježava se i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u spomen na stradavanje židovskog naroda, ali i ostalih žrtava nacističkog režima tijekom tog razdoblja.

Ovaj Međunarodni dan utemeljen je Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005., s ciljem prevencije antisemitizma, rasizma i ostalih oblika netolerancije i nasilja prema određenim skupinama, kao i promoviranja razumijevanja i prijateljstva među narodima i religijama.

Ove godine obilježava se pod temom „Sjećanje, dostojanstvo i pravda“ jer su upravo prisjećanje na tragične događaje iz povijesti, očuvanje povijesne istine i sprječavanje pokušaja iskrivljenja činjenica vezanih uz holokaust, što je često u temeljima suvremenog antisemitizma, ključni u očuvanju pravde za sve žrtve nacističkog terora, njihove obitelji i preživjele osobe. Da je o ovoj temi i dalje potrebno govoriti i aktivno podizati javnu svijest svjedoči i njezino aktualiziranje u kontekstu pandemije, poput teorija zavjere prisutnih globalno, ali i u Europi, a u kontekstu čega spominjemo i nedavnu pojavu antisemitskih plakata u Zagrebu, koji aludiraju na povezanost raznih osoba židovske vjere s pandemijom i odgovorom na nju, povodom čega smo pokrenuli ispitni postupak, a reagirala je i Židovska općina Zagreb. Primjer je i nošenje Davidove zvijezde na prosvjedima i skupovima protiv uvedenih epidemioloških mjera i cijepljenja, kao potpuno neprimjereno uspoređivanje obveze nošenja maske za lice ili posjedovanja COVID potvrda s progonom Židova, čime se taj progon i s njime povezani zločini trivijaliziraju.

U sklopu obilježavanja ovog dana UN organizira i niz događanja o kojima više možete saznati ovdje, s naglaskom na ulogu institucija i pojedinaca u pružanju podrške preživjelima, dugotrajni utjecaj holokausta na obitelji preživjelih, kao i značaj na oblikovanje javnih politika usmjerenih na zaštitu ljudskih prava općenito.

Osim toga, i ove godine se nastavlja međunarodna inicijativa #ProtectTheFacts s ciljem podizanja svijesti o pokušajima iskrivljenja činjenica vezanih uz holokaust te kako to prepoznati i spriječiti. Riječ je o inicijativi Europske komisije, Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA), UN-a i UNESCO-a. Ovaj dan obilježava se i kampanjom Svjetskog židovskog kongresa #WeRemember kojom se zajedničkim prisjećanjem na strahote iz prošlosti želi spriječiti ponavljanje događaja iz jednog od najmračnijih razdoblja povijesti i omogućiti bolja budućnost za sve.