U petak 2. kolovoza obilježava se Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen, u sjećanje na dan kada su u jednoj noći u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijene gotovo tri tisuće pripadnika tog naroda.

Procjenjuje se da je tijekom Drugog svjetskog rata u Europi ubijeno između 250 tisuća do milijun Roma, no njihova je žrtva marginalizirana u obrazovnim programima i obilježavanjima stradanja. Ta se nepravda počela ispravljati tek posljednjih godina, pa je tako obilježavanje ovog datuma Europski parlament predložio tek 2012. godine. Hrvatski sabor u prosincu 2014. donio je Odluku o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Pojramosa / Holokausta, da bi 2017. Sabor ovaj dan preimenovao u Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen.

Središnje obilježavanje Samudaripena održava se na romskom groblju Uštica u Spomen području Jasenovac, a na njemu sudjeluju predstavnici Roma iz Hrvatske i susjednih zemalja, najviših državnih institucija, veleposlanstava, vjerskih zajednica, romskih nevladinih organizacija, organizacija za ljudska prava, udruga antifašista te jedinica lokalne i područne samouprave.