2. kolovoza obilježava se Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen, na dan kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno gotovo tri tisuće Roma.

Prema procjenama povjesničara, među žrtvama Drugog svjetskog rata bilo je i između 220 i 500 tisuća Roma. Dio njih stradao je i pod ustaškim režimom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koja je donijela i provodila rasne zakona. U tom razdoblju su i Romi u Hrvatskoj bili progonjeni i odvođeni u logore, ponajviše u Ušticu u sklopu logora Jasenovac.

Prema službenim podacima Spomen područja Jasenovac, tijekom Drugog svjetskog rata između 1941. i 1945. godine na tom je mjestu ubijeno najmanje 16 173 Roma, među kojima i velik broj žena i djece, a u Uštici je evidentirana 21 masovna grobnica.

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana jedan je od načina održavanja sjećanja na žrtve, podizanja svijesti i edukacije o strahotama Drugog svjetskog rata, uključujući i zločinima ustaškog režima na području današnje Hrvatske. S tim ciljem se na ovaj dan na romskom groblju u Uštici odaje počast svim žrtvama s ovog područja, a ove godine se takva komemoracija održala dvanaesti put za redom.

Komemoraciju je organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i vijećima romske nacionalne manjine. U njoj su sudjelovali predstavnici brojnih institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave, diplomatskog zbora te brojni gosti iz inozemstva. U komemoraciji je sudjelovao i zamjenik pučke pravobraniteljice Saša Rajić, a u ime institucije položio je i vijenac u spomen na romske žrtve genocida.