U spomen na dan kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno gotovo tri tisuće Roma, 2. kolovoza obilježava se Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen. Prema procjenama povjesničara, tijekom rata život je izgubilo između 220 i  500 tisuća Roma, odnosno između četvrtine do gotovo polovice predratne europske populacije.

Romi u Hrvatskoj tijekom razdoblja NDH bili su progonjeni i odvođeni u logore, od kojih je najveći bio onaj u Uštici pored Jasenovca, ujedno i njegov sastavni dio. Prema službenim podacima Spomen područja Jasenovac, tijekom Drugog svjetskog rata između 1941. i 1945. godine na tom je mjestu ubijeno najmanje 16 173 Roma, među kojima i velik broj žene i djece, a u Uštici je evidentirana 21 masovna grobnica.

Svečana komemoracija i ove će se godine tradicionalno održati na romskom groblju u Uštici u blizini Jasenovca u sklopu kojeg se nalazi i Memorijalni centar, kao i Zid boli u spomen svim romskim žrtvama genocida.

Komemoracija za romske žrtve genocida održava se već jedanaestu godinu za redom, a na njemu sudjeluju predstavnici Roma iz Hrvatske i susjednih zemalja, najviših državnih institucija, veleposlanstava, vjerskih zajednica, romskih nevladinih organizacija, organizacija za ljudska prava, udruga antifašista te jedinica lokalne i područne samouprave.

U povodu obilježavanja Samudaripena, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u Romskom edukacijsko-kulturnom centru organizirao je i izložbu pod nazivom „In memoriam…Osobna svjedočanstva Roma i ne-Roma“. Posvećena je osobnim svjedočanstvima preživjelih logoraša i svjedoka vremena, ali i zabilježenim svjedočanstvima o žrtvama, kako bi se stradanje i tragedija pripadnika romske nacionalne manjine javnosti približilo i iz te perspektive.