Ove godine navršava se 70 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, koja propisuje da nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, neljudskom ili ponižavajućem postupku ili kazni. Unatoč tome, ovaj teški oblik kršenja temeljnih ljudski prava, čija apsolutna zabrana proizlazi iz svih značajnijih međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima, još uvijek je prisutan u brojnim krajevima svijeta. Prilika za podizanje svijesti o ovom problemu je UN-ov Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja, koji se obilježava 26. lipnja svake godine.

Organizacije diljem svijeta na današnji dan ukazuju na dalekosežne posljedice koje mučenje uzrokuje, te podsjećaju kako je nužno da države poprate izraze podrške odgovarajućim sveobuhvatnim mjerama za rehabilitaciju žrtava i ispravljanje nepravde koja im je nanesena. Tako su zajedničku izjavu objavili mehanizmi sprječavanja mučenja iz strukture UN-a te regionalni iz Afrike, Europe te Sjeverne i Južne Amerike, ističući kako mučenje nikad ne može biti opravdano, čak ni kao posljednja mjera.

I iako u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi mučenja, a nečovječna i ponižavajuća postupanja nisu sistemska, u obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma kontinuirano ukazujemo na nužna poboljšanja s ciljem prevencije mučenja, okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja te osnaživanje prava osoba lišenih slobode, kako kroz pojedinačne predmete i izvješća o NPM obilascima, tako i kroz godišnja izvješća pučke pravobraniteljice. Potreba za poboljšanjima se, prije svega, odnosi na jačanje djelotvornosti pravnih lijekova i provođenje učinkovite istrage, borbu protiv nekažnjivosti, kontinuiranu edukaciju službenika o sprečavanju mučenja i poštivanju ljudskih prava i sloboda. Primjer pozitivnih promjena nakon postupanja u pojedinačnom predmetu je provedba preporuke vezane uz uskraćivanje prava zatvorenika, odnosno potrebu da ono bude obrazloženo, nužno i proporcionalno, o čemu više možete doznati ovdje.

Pregled stanja prava osoba lišenih slobode i aktivnosti NPM-a možete naći ovdje.