Sve veći rizici i mnogi izazovi uslijed klimatskih promjena i situacija, poput suša, poplava, toplinskih valova, smanjivanja bioraznolikosti i općenito dramatične promjene prirode i ekosustava uvelike utječu i na živote ljudi diljem svijeta, a time i na ostvarivanje njihovih ljudskih prava.

U spomen na usvajanje Programa za promociju održivog razvoja Agenda 21 na Konferenciji UN-a 1992. godine, ali i ranije začetke suvremenog pokreta posvećenog zaštiti okoliša, svakog 22. travnja obilježavamo Međunarodni dan planeta Zemlje.

Ovaj dan obilježava se diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti građana o mnogim opasnostima i prijetnjama koje suvremeni način života predstavlja za planet Zemlju, prepoznajući i zajedničku odgovornost, kako je navedeno u UN-ovoj Deklaraciji iz Rio de Janeira iz 1992. godine, za promicanje i postizanje ravnoteže između ekonomskih, društvenih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija.

Kao nastavak uspješne prošlogodišnje kampanje, Međunarodni dan planeta Zemlje i ove godine obilježava se pod temom „Investirajte u naš planet“ kojom se želi osvijestiti kako je za zaštitu prirode i okoliša potrebno zajednički djelovati, a uz sveobuhvatne i učinkovite javne politike na sustavnoj i globalnoj razini, potaknuti pojedince, gospodarstvenike i vlade širom svijeta na ulaganje u tehnologije i prakse koje će doprinijeti uspješnijem rješavanju postojećih problema i što je više moguće spriječiti daljnji razvoj izvanredne klimatske situacije.

Pravo na čist, zdrav i održiv okoliš važna je tema i u radu naše institucije, a 2022. godine i Opća skupština UN-a priznala ga je kao novo univerzalno ljudsko pravo, iako je u našoj zemlji ono i od ranije zaštićeno Ustavom. Isto tako, UN je prošle godine po prvi put imenovao posebnog izvjestitelja za branitelje okoliša, kako bi ih se dodatno zaštitilo od mogućeg uznemiravanja, kažnjavanja ili progona zbog djelovanja u borbi za čišći i zdraviji okoliš.

Zbog problema vezanih za ovo područje obraća nam se sve više građana i građanskih inicijativa, pritužujući se zbog brojnih problema, primjerice, onečišćenja zraka, vode i tla, nepropisnog gospodarenja otpadom, svjetlosnog onečišćenja, neionizirajućeg zračenja i prekomjerne buke, a postupali smo i na vlastitu inicijativu, uz terenske obilaske pojedinih lokacija. Raznolikost ovih pritužbi i angažman građana prilikom ukazivanja na povrede, pokazuje porast društvene osviještenosti o važnosti prava na zdrav život i zdrav okoliš.

Zato smo i u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. dali preporuke usmjerene, između ostaloga, na dodatno zakonsko razrađivanje ovog ustavnog prava, ali i provođenje konkretnih mjera poput izrade programa zaštite zdravlja građana koji žive u blizini centara za gospodarenje otpadom, industrijskih postrojenja, crnih točaka i drugih područja izloženih zagađenju.

Više o ovoj temi možete saznati u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022.