Prije 15 godina Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migranata radnika i članova njihovih obitelji.

Migracije se događaju iz različitih motiva i razloga – zbog boljih i kvalitetnijih životnih uvjeta, ekonomskog napretka, obrazovnih prilika i boljih mogućnosti, ali i zbog opasnosti ozbiljne ugroze sigurnosti zbog sukoba, proganjanja ili trgovine ljudima. Pri tome im se često sustavno krše ljudska prava, podložni su eksploataciji i diskriminaciji te ih se nerijetko doživljava kao nepozvane i neželjene goste u državi u kojoj su došli.

Ove godine, obilježavanjem međunarodnog dana migranata, diljem svijeta naglašava se značajan doprinos koji oni daju ekonomijama, kako svojih, tako i zemalja u koje migriraju. Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da je među približno 232 milijun migranata diljem svijeta, njih čak 150,3 milijuna radnika-migranata.

U 2015. godini Europa se suočava s najvećom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata – gotovo milijun osoba doputovao je u Europu u potrazi za sigurnošću i prilikom za bolji život. Pri tome je veliki broj stradao, njih gotovo 5 tisuća, ponajviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja EU.

Više od pola milijuna prošlo je kroz Hrvatsku. Njihov tranzit i smještaj od samog početka nadgledala je pučka pravobraniteljica sa svojim timovima, prateći poštivanje ljudskih prava izbjeglica i migranata te očuvanje njihovog dostojanstva. Kratki pregled situacije i aktivnosti Ureda pučke pravobraniteljice sažeti su u videu koji možete pogledati ovdje.