Prije gotovo 70 godina, 1948., potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima, a dvije godine kasnije Opća skupština UN-a proglasila je 10. prosinac Međunarodnim danom ljudskih prava. On se ove godine u svijetu obilježava pod sloganom Naše slobode. Naša prava. Uvijek!, a problematizira brojne izazove, ali i važnost ulaganja daljnjih napora na području zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda. Četiri slobode, koje su i vrijednosno ishodište međunarodnih dokumenata na području ljudskih prava, su sloboda govora i izražavanja, sloboda vjeroispovijesti, sloboda od straha i sloboda od oskudice.

Govoriti o slobodi od oskudice, znači govoriti o razini uživanja različitih prava poput prava na socijalnu sigurnost, na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu ili rad. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, gotovo polovica stanovnika Hrvatske živi u ruralnim i prijelaznim područjima. To znači da ih je nešto manje od dva milijuna izloženo rizicima, koje sa sobom donosi život izvan urbanih sredina. Pritužbe koje stižu pučkoj pravobraniteljici, kao i terenski rad Ureda, ukazuju na nedostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, udaljene i slabo opremljene ustanove, neadekvatne mreže javnog prijevoza i nedostatak odgovarajućih mogućnosti zapošljavanja, kao dio problema s kojima se susreću stanovnici ruralnih krajeva, pri čemu su posebno ugrožene ranjive skupine našeg društva: starije osobe, djeca, osobe s invaliditetom i žene.

Stoga je pučka pravobraniteljica, u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, pravobraniteljicom za djecu Ivanom Milas Klarić i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, uoči Međunarodnog dana ljudskih prava organizirala konferenciju pod nazivom „Daleko od grada – i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima“, koja je održana 8. prosinca u Hrvatskom saboru.