Što uključuje primjena ljudskopravaškog pristupa u radu ombudsmana i koju korist takav pristup može donijeti strankama u čijim se predmetima postupa, glavna su pitanja zbog koji su se u Belfastu od 25. do 27. svibnja 2016. godine okupili predstavnici ombudsmanskih institucija iz cijelog svijeta, uključujući i zamjenicu pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić.

Konferenciju pod nazivom “Ljudska prava – pristup radu ombudsmana u 21. stoljeću” organizirali su Ombudsman Sjeverne Irske i Odbor za ljudska prava Sjeverne Irske, uz podršku Međunarodnog instituta pravobranitelja (IOI). Svrha konferencije bila je podijeliti iskustava trogodišnjeg projekta optimiziranja rada, s ciljem poboljšanja javne uprave i zadovoljstva korisnika njihovih usluga.

Ombudsman Sjeverne Irske promovirao je priručnik o primjeni ljudskih prava u slučajevima „loše administracije“, a uspješnost modela dodatno je potkrijepljena primjerom Ureda pučke pravobraniteljice, koji ga u svom radu već primjenjuje, u predmetima „loše uprave“, i to od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju 2012. godine. Zamjenica Lukina Kezić sudjelovala je i u raspravama Radne skupine za zaštitu okoliša, s posebnim fokusom na povezanost slučajeva kršenja prava na zaštitu okoliša s ljudskim pravima.

Tijekom konferencije iskazana je snažna potreba za čvrstom suradnjom unutar IOI–a, s obzirom da ombudsmani diljem svijeta imaju slične probleme s neovisnošću, posebno od trenutka uvođenja ljudskopravaškog načina rada. To su istaknuli Gunther Krauter, glavni tajnik IOI-a, te Emily O’Reilly, Europski Ombudsman, koja podržava ljudskopravaški način rada ombudsmana.