Pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizira okrugli stol „Ljudsko pravo na vodu – je li vrijeme za zaštitu Ustavom?“, koji će se održati u ponedjeljak, 24. rujna 2018. od 10 do 12:30 u Uredu pučke pravobraniteljice.

Pitanje je posebno važno ususret najavljenim reformama u ovom sektoru, i to u vremenu kad čak četvrtina građana kasni s plaćanjem režija, zbog čega se dijelu njih obustavlja usluga javne vodoopskrbe, a 6% stanovnika još uvijek nema mogućnost priključka na sustav.

Raspravu će otvoriti pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja će, između ostalog, predstaviti i iskustva građana koji joj se obraćaju s problemima dostupnosti i kvalitete vode. U nastavku će govoriti Sanja Barić (Pravni fakultet u Rijeci), Elizabeta Kos (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike), Desanka Sarvan (Istarska županija), Tomislav Šuta (Splitski vodovod i kanalizacija) i Enes Ćerimagić (Zelena akcija). Nakon uvodnih izlaganja, svi ostali sudionici bit će pozvani da se svojim pitanjima, komentarima i iskustvima uključe u raspravu.

Cilj događaja jest potaknuti javnu i stručnu raspravu o potrebi zaštite prava na vodu Ustavom Republike Hrvatske, kako bi se, bez diskriminacije i neovisno o političkim i/ili tržišnim interesima za privatizacijom, osigurala dostupnost financijski pristupačne i zdravstveno ispravne vode za piće i sanitarne potrebe građana.

Više o događaju, kao i program, možete pronaći u privitku.

Koncept – Pravo na vodu

Program – Pravo na vodu