Kriza u kojoj se nalazimo podigla je svijest o ljudskim pravima, jer su mnogi vidjeli da su im važna tek sada kada su im postala ugrožena, ponajviše njihovo zdravlje i dostupnost zdravstvene zaštite, slobode kretanja i okupljanja, pravo na rad, privatnost i socijalnu sigurnost.

Povećanu svijest i dosadašnje iskustvo možemo iskoristiti da, kao odlučni branitelji ljudskih prava, izgradimo pravednije i snažnije društvo koje će biti otpornije na buduće krize, ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca. To uključuje snaženje javnog zdravstva, adekvatnu zaštitu prava radnika i podršku najugroženijima, kroz precizno ciljanu i dostupnu socijalnu zaštitu. Društvo koje sada imamo priliku graditi ono je u kojem svaki pojedinac ima jednake mogućnosti za zdravlje, obrazovanje, rad i dostojanstven život, u kojem institucije svojim djelovanjem opravdavaju povjerenje građana i u kojem nema mjesta za nasilje, netrpeljivost i mržnju.

Zato oporavak od krize uzrokovane epidemijom treba temeljiti upravo na ljudskim pravima, koja su jamac da će nositeljima vlasti, državnoj upravi i javnim službama interes građana uvijek biti prioritet i cilj svih odluka. Iako je bilo manjih pomaka na bolje, stanje ljudskih prava u Hrvatskoj nije se značajno poboljšalo posljednjih godina, a epidemija koronavirusa sve je probleme dodatno i istaknula, što je vidljivo i u pritužbama koje nam šalju građani. Tako su nam se najčešće obraćali radnici ili oni koji su ostali bez posla, korisnici domova za starije i članovi njihovih obitelji, građani narušenog zdravlja koji ne mogu doći do svog liječnika i drugi ugroženi građani. Na iste probleme upozoravamo niz godina u godišnjim izvješćima Hrvatskom saboru, u kojem su i preporuke za uklanjanje sustavnih problema kroz snažniju zaštitu ljudskih prava.

Nažalost, brojne među njima nisu provedene, pa tako još uvijek nije donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi ni Ovršni zakon, sprečavanje zlouporaba ugovora na određeno ili korupcije i nepotizma pri zapošljavanju i dalje nije dovoljno učinkovito, ostvarivanje ljudskih prava često ovisi o tome koliko daleko od velikog grada živite, a nema ni ozbiljnih pomaka u borbi protiv diskriminacije po raznim osnovama. Sve preporuke i analizu stanja iz posljednjeg Izvješća pučke pravobraniteljice, onog za 2019., možete pronaći ovdje.

Broj pritužbi koje nam građani šalju je u porastu što pokazuje i da su spremniji zauzeti se za svoja prava. Zato je i Međunarodni dan ljudskih prilika za daljnje ohrabrivanje u tome i dodatno podizanje svijesti o njihovoj važnosti i utjecaju na svakodnevni život građana.