foto: HINA Daniel KASAP

Kuća ljudskih prava (KLJP) u utorak 25. travnja 2023. predstavila je godišnji izvještaj “Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2022. godinu”, u sklopu čega je održana i rasprava na kojoj su uz pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter sudjelovali i potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga i programski direktor KLJP-a Ivan Novosel, uz moderiranje novinarke Đurđice Klancir.

„Ovo izvješće donosi opis stanja s puno konkretnih primjera, pruža prikaz situacije iz pozicije civilnog društva i svakako je odličan izvor informacija za sve zagovaratelje ljudskih prava. U velikoj mjeri je komplementarno i s nedavno predstavljenim Izvješćem pučke pravobraniteljice za 2022. koje upozorava na „pukotine“ u mreži zaštite ustavnih i zakonskih prava građana“,  naglasila je pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Govoreći o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, potpredsjednica Vlade Šimpraga izrazila je zadovoljstvo što su nedavno napokon usvojeni i nacrti Nacionalnog plana zaštite i promocije ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije do 2027. i Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova do 2027. i da je jedan od Vladinih prioriteta upravo praćenje provođenja navedenih aktivnosti i mjera.

Pozitivnim je to ocijenio i programski direktor KLJP-a Novosel jer je Hrvatska bez ovih planova bila više od pet godina, no dodao je i da smatra da je potrebno osmisliti učinkovitije mjere javnih politika kojima bi se ti planovi uspješno proveli i kako bi se unaprijedila razina ljudskih prava u našoj zemlji te istaknuo potrebu donošenja i drugih strateških dokumenata, posebice vezano za rad organizacija civilnog društva.

Inače, godišnji izvještaj nastao je u suradnji s više od 40 organizacija civilnog društva koje rade u više od 15 područja ljudskih prava, a možete ga preuzeti ovdje.

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2022. možete preuzeti ovdje.