U organizaciji GOOD inicijative u ponedjeljak 3. lipnja 2024. u Centru mladih Ribnjak održala se konferencija „Građanski odgoj i obrazovanje u superizbornoj godini“.

U sklopu rasprave „Građanski odgoj i obrazovanje: Ikad? Ako ikad, kad?” sudjelovala je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Danijelu Dolenec, predstavnice GOOD inicijative Luciju Dumančić Jovanović i Lanu Jurman te nastavnicu predmeta Politika i gospodarstvo Anu Šutalo Barić. U uvodu panela predstavljeni su i rezultati nekoliko istraživanja Marija Bajkuše, Nikole Bakete i Monike Pažur o temi građanskog odgoja i obrazovanja.

Govoreći o preporukama iz Izvješća pučke pravobraniteljice usmjerenih na učinkovitiju zaštitu ljudskih prava i rješavanje mnogih sustavnih problema s kojima se građani susreću, a pogotovo onih usmjerenih na potrebu i značaj pravovremenog građanskog odgoja i obrazovanja u zaštiti ljudskih prava i prevenciji govora mržnje, pravobraniteljica Šimonović Einwalter istaknula je potrebu uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u osnovne i srednje škole.

Ukazala je i da su kroz svakodnevni rad institucije, nažalost, vidljivi postojeći nedostaci kao posljedica demokratskog deficita, što se, prije svega, odnosi na činjenicu kako su građani u nedovoljnoj mjeri svjesni svojih prava, načina kako ih ostvariti i kome se obratiti vezano za njihovu zaštitu.

Dodala je i kako je postojeće stavove građana gotovo nemoguće mijenjati povremenim kampanjama zbog čega je potrebna sustavna i učinkovita edukacija u području građanskog odgoja, i to od najranije dobi i kroz sve faze obrazovanja.

Inače, GOOD inicijativu čine mnoge organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima, s ciljem sustavnog i kvalitetnog uvođenja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav.