Održana je 6. konferencije regionalnih tijela za jednakost Jugoistočne Europe u razdoblju od 5. – 7. rujna 2022. godine u Skoplju, u organizaciji Povjerenstva za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije (KSZD) i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Na trodnevnom događaju u suradnji s nacionalnim Povjerenstvom za prevenciju i zaštitu od diskriminacije, predstavnici tijela za jednakost iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Slovenije , kao i stručnjaci koji se bave ljudskim pravima i zaštitom od diskriminacije, raspravljali su o tekućim izazovima vezanim uz jačanje uloge tijela za jednakost u prevenciji i zaštiti od diskriminacije.

Po dolasku sudionika predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski održao je svečani prijem sudionika konferencije te istaknuo kako institucije za jednakost rade na vrlo važnom poslu sprečavanju pojava i zaštiti od posljedica diskriminacije građana prema različiti diskriminacijskim osnovama i na taj način aktivno brinu o ostvarivanju ljudskih prava.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja sudjelovala je u radu konferencije kao panelistica u raspravi pod nazivom Uloga tijela za jednakost u sudskim postupcima pri čemu je upoznala prisutne s mogućnostima strateškog parničenja pučke pravobraniteljice, kriterijima njezine primjene te primjerima sudskih postupaka u kojima je institucija koristila neke od raspoloživih pravnih instrumenata strateške litigacije.

Ova 6. regionalna konferencija omogućila je izuzetno aktivnu izmjenu iskustava i ukazala na brojne sličnosti i zajedničke izazove i pitanja s kojima se u svom radu svakodnevno susreću tijela za jednakost Jugoistočne Europe, a pritom su donešeni i važni zaključci usmjereni na korištenje i kriterije odabira strateških parnica s ciljem pojašnjenja zakona i pravilne provedbe međunarodnih standarda te je ukazano na važnost ispravne primjene načela prebacivanja tereta dokazivanja u sudskim i drugim postupcima koji se vode radi diskriminacije.

Tijela za jednakost suočavaju se s brojnim izazovima u svojem radu, kako u pogledu resursa, međuinstitucionalne suradnje, tako i nedorečenosti u zakonodavstvu te je u njihovom radu važno surađivati s raznim dionicima kao što su organizacije civilnog društva, nacionalne institucije za ljudska prava, privatni sektor, pritom koristeći razne komunikacijske kanale.