Prema izvješću State Departmenta o stanju ljudskih prava, najvažniji problemi po pitanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj tijekom 2013. godine bili su diskriminacija i slučajevi nasilja usmjerenih prema pripadnicima etničkih manjina, posebice Srbima i Romima, koji su djelovali obeshrabrujuće na povratak raseljenih osoba u svoje domove, a samim time je odgođen oporavak od posljedica sukoba iz ranih 90-ih.

Neprijateljstvo i nasilje usmjereno na LGBT osobe nastavilo se tijekom godine, dok je korupcija još uvijek ostala duboko ukorijenjeni problem.
Ured pučke pravobraniteljice navodi se kao relevantan izvor u izvješću, napose u dijelu izvještaja o stanju u zatvorskome sustavu, te području zaštite izbjeglica i povratnika.

Ostali problemi ljudskih prava u Hrvatskoj prema Izvješću State Departmenta su dugotrajnost sudskih postupaka, neriješeni imovinski zahtjevi za povratom imovine koja proistječe iz perioda nakon Drugog svjetskog rata, razdoblja komunizma i rata 1991.- 1995., kao i javno iskazivanje profašističkih osjećaja i vandalizam prema spomen-obilježjima holokausta te trgovinu ljudima.
State Department ističe kako je Vlada RH poduzela značajne korake kako bi tužila i kaznila odgovorne koji su počinili djela zlouporabe ljudskih prava, iako je potrebno uložiti još napora, kako bi se vidio napredak s ciljem bolje i efikasnije zaštite ljudskih prava.
Izvješće State Departmenta o Hrvatskoj u cjelini možete pročitati ovdje  http://t.co/FClbZW3B7O