Izručenje Nurettina Orala Turskoj bilo bi protivno međunarodnim konvencijama s područja ljudskih prava te praksi Europskog suda za ljudska prava, podsjetila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u dopisu ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću poslanom 12. siječnja 2018.

Riječ je o Ženevskoj konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951., Europskoj konvenciji o izručenju, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, praksi Europskog suda za ljudska prava (Garayev protiv Azerbajdžana, Soering protiv Ujedinjenog Kraljevstva) te Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Kurdu Nurettinu Oralu u Švicarskoj je odobren politički azil, a uhićen je u Hrvatskoj temeljem turske tjeralice. Odlukom Vrhovnog suda od 12. prosinca 2017. odobreno je njegovo izručenje Turskoj, zatraženo zbog optužbi da se 1999. borio za Kurdsku radničku stranku PKK, koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom. No, brojne međunarodne organizacije izvještavaju o zabrinjavajućem kršenju ljudskih prava uhićenika u Turskoj, posebno nakon puča 2016. godine kada je suspendirana obveza primjene Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nesporno je da bi se izručenjem u konkretnom slučaju postupilo suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, posebice načelu „non refoulment“ koje, između ostalog, propisuje i čl. 6. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, zaključila je pravobraniteljica.

U međuvremenu je Ustavni sud, u odluci od 25. siječnja 2018., privremeno odgodio izvršavanje rješenja Vrhovnog suda, a time i odluku ministra Bošnjakovića, dok ne bude okončan postupak koji je pred tim sudom pokrenula odvjetnica Nurettina Orala.