U Bruxellesu je od 12. do 14. lipnja 2016. održana konferencije Europske mreže ombudsmana (ENO), na kojoj su predstavnici pravobraniteljskih institucija država članica EU raspravljali o odgovoru EU na izbjegličku krizu, transparentnosti lobiranja i izazovima za vladavinu prava.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić predstavila je aktivnosti Ureda pučke pravobraniteljice tijekom izbjegličke krize u 2015. godini, posebice djelovanje na terenu, na ključnim mjestima kretanja i boravka izbjeglica, za što su se članovi Mreže složili da je najprimjereniji i najučinkovitiji način korištenja ovlasti pravobranitelja za zaštitu i promociju ljudskih prava izbjeglica.

Na konferenciji su, uz pravobranitelje iz cijele Europe, sudjelovali i potpredsjednik Europskog parlamenta Ryszard Czarnecki, europska pravobraniteljica Emily O’Reilly, direktor Agencije EU za temeljna ljudska prava (FRA) Michael O’Flaherty, izvršni direktor FRONTEX-a Fabrice Leggeri, predstavnici Europske komisije te zastupnici u Europskom parlamentu.